30/10/08

Το παιχνίδι της αρχιτεκτονικής Αλ. Τομπάζης

30/10/08 1

Εκπομπή: Παρασκήνιο
Τίτλος: Το παιχνίδι της αρχιτεκτονικής
Έτος Προβολής: 51 λεπτά
Παραγωγή: ΕΡΤ

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ και οι συνεργάτες του μιλούν στην εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ για το έργο του, δίνοντας έτσι το προσωπικό του στίγμα ως αρχιτέκτονα. Ο φακός ξεναγεί τον θεατή σε διάφορα έργα του, όπως το κτήριο των γραφείων του στον Πολύδροσο Αμαρουσίου, την ανακαίνιση του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ της ΑΘΗΝΑΣ το 2004, μία εξοχική κατοικία, το κτήριο γραφείων της ΕΤΒΑ, το ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Λυκόβρυση Αττικής, το κτήριο των γραφείων της Α. Β. Β. στη Μεταμόρφωση και της ‘ΑΒΑΞ ΑΕ’ στην οδό Κόνιαρη στην Αθήνα. Ο ίδιος ο Α. ΤΟΜΠΑΖΗΣ μιλά για τα πρώτα του βήματα και τις πρώτες αρχιτεκτονικές του αναζητήσεις, τη γοητεία που του ασκεί το ‘γυμνό’ μπετόν και η λιτή γραμμή και αναφέρεται στο βιοκλιματικό σχεδιασμό αλλά και τους φυσικούς περιορισμούς που υπεισέρχονται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Για τα έργα και την προσωπικότητα του Α. ΤΟΜΠΑΖΗ μιλούν οι αρχιτέκτονες Ν. ΒΡΑΤΣΑΝΟΣ, Δ.ΜΠΕΛΕΓΡΑΤΗ, G. BARBAR, Ε. ΛΟΖΟΥ και ΣΤ. ΠΙΕΡΗ, οι σχεδιάστριες Μ. ΤΣΑΚΑΛΗ και Κ. ΤΑΤΑΡΗ, η τεχνολόγος Μ. ΠΑΠΠΑ και τα στελέχη του γραφείου του, Μ. ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ. Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ κλείνει με τον Α. ΤΟΜΠΑΖΗ να διδάσκει στους φοιτητές τη φιλοσοφία του για την αρχιτεκτονική και να δίνει κάποιες συμβουλές στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

προβολή της εκπομπής εδώ

πηγή: Οπτικοακουστικό Αρχείο ΕΡΤ

20/10/08

Πανελλήνιος Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός

20/10/08 0

Σχεδιασμός Νέου Κτηρίου Κυλικείου και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και Πρόταση Στέγασης Υπαίθριου Θεάτρου



ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκηρύσσει Πανελλήνιο Φοιτητικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τον σχεδιασμό Νέου Κτηρίου Κυλικείου και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και πρόταση στέγασης υπαίθριου θεάτρου στο Campus της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίον Άρεως στο Βόλο.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιλογή της καλύτερης πρότασης α) μεταφοράς του κυλικείου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Θ. εκτός του περιγράμματος του κτηρίου του τμήματος σε θέση που υποδεικνύεται στο επισυναπτόμενο τοπογραφικό και β) ελαφριάς στέγασης του υπάρχοντος υπαίθριου θεάτρου.

Αφορά το σχεδιασμό περίοπτης κτηριακής δομής που προορίζεται να στεγάσει τις ανάγκες ενός σύγχρονου κυλικείου και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων στεγάζοντας κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της σχολής, όπως χρήσεις αναψυχής, party, παρουσιάσεις, διαλέξεις, συζητήσεις, περιοδικές εκθέσεις κ.λ.π. και την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση της λειτουργίας του θεατρικού χώρου.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σπουδαστές/στριες Αρχιτεκτονικής οι οποίοι/ες φοιτούν σε προπτυχιακό επίπεδο στις Αρχιτεκτονικές Σχολές και Τμήματα των Πολυτεχνείων και των Πανεπιστημίων της χώρας (Αθήνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Πάτρας και Χανίων).
Στον διαγωνισμό θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία:
Α’ Βραβείο – 3.000 Ευρώ
Β’ Βραβείο – 2.000 Ευρώ
Γ’ Βραβείο – 1.000 Ευρώ
2 Έπαινοι από 500 Ευρώ (στην κρίση της Κριτικής Επιτροπής)
Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι:
1. Ζήσης Κοτιώνης, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
2. Ανδρέας Κούρκουλας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
3. Ρένα Σακελλαρίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Α.Π.Θ.
4. Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Π.Θ.
5. Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχ/κών, Π.Θ.

Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου 2008 και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 9 Ιανουαρίου 2009.

Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με την Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού για την υποβολή των ερωτημάτων τους, το αργότερο μέχρι την 7/11/2008, στο e-mail:dean_eng@uth.gr και να αναζητήσουν τις απαντήσεις σε αυτά στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.arch.uth.gr/sites/compe08

Σημειώνεται ότι όλες οι απαντήσεις θα είναι προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου σε όλους τους συμμετέχοντες από την 14/11/2008.

Η παράδοση της μελέτης (3 πινακίδες, αδιαφανής φάκελος συμμετοχής και CD με το ψηφιακό υλικό της πρότασης) πρέπει να γίνει σε συσκευασία ενιαίου δέματος στο οποίο θα αναγράφεται ο χαρακτηρισμός: «Για Τον Πανελλήνιο Φοιτητικό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ”Σχεδιασμός Νέου Κτηρίου Κυλικείου και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων Της Πολυτεχνικής Σχολής Του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Και Πρόταση Στέγασης Υπαίθριου Θεάτρου”» και θα αποσταλεί στη διεύθυνση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, ΚΤΗΡΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ, Πεδίον Άρεως, Βόλος 38 334, (τηλ. 24210 74020)
Για περισσότερες πληροφορίες και για τους όρους συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τη σελίδα του διαγωνισμού στη διεύθυνση:http://www.arch.uth.gr/sites/compe08
Ο διαγωνισμός έχει δημοσιοποιηθεί με ανακοίνωση στις κατά τόπους Αρχιτεκτονικές Σχολές και Τμήματα. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ακολουθήσει έκθεση του διαγωνισμού με τα βραβεία και τις συμμετοχές.


19/10/08

Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής

19/10/08 0

Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκαν τον Απρίλιο του 1995. Σκοπός τους είναι η συγκέντρωση, η καταγραφή, η ταξινόμηση και η αρχειοθέτηση κάθε εικαστικής, γραπτής και προφορικής πληροφορίας σχετικά με τη νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική, πολεοδομία και τοπογραφία και με τους δημιουργούς τους, καθώς και διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, έτσι ώστε να είναι προσιτά σε όλους τους ερευνητές. Ως νεότερη ελληνική αρχιτεκτονική νοείται το έργο ελλήνων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και αυτή ξένων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα. Χρονολογικά αφορά στην περίοδο από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, το 1830 έως σήμερα.

Τα Α.Ν.Α. είναι ίσως τα μοναδικά οργανωμένα αρχεία νεοελληνικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Στους χώρους τους εναπόκειται μεγάλος αριθμός αρχείων αρχιτεκτόνων και μηχανικών, καθώς και μεμονωμένες μελέτες, σχέδια ή προπλάσματα.

Το αρχειακό υλικό που αφορά στο 19ο αιώνα αποτελεί μικρό αλλά εξαιρετικά σημαντικό τμήμα των Α.Ν.Α. Ενδεικτικά αναφέρονται το αρχείο του Λύσανδρου Καυταντζόγλου, μεμονωμένα σχέδια των Σταμάτη Κλεάνθη, Εduard Schaubert, Ερνέστου Τσίλλερ και Αναστάση Μεταξά, Σχέδια της Πόλεως των Αθηνών κ.ά.

Πολύ μεγαλύτερο και εξίσου σημαντικό είναι το αρχειακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί για την περίοδο του Μεσοπολέμου, που χαρακτηρίζεται από την εισαγωγή και την αφομοίωση του Μοντέρνου Κινήματος.

Ένας ικανός αριθμός σχεδίων είτε με τη μορφή οργανωμένων αρχείων αρχιτεκτόνων της γενιάς του ’30, όπως των Αλέξανδρου Δραγούμη, Νικόλαου Μητσάκη, Κυραικούλη Παναγιωτάκου, είτε μεμονωμένα αρχιτεκτονικά έργα των Βασίλη Δούρα, Ιωάννη και Στάμου Παπαδάκη και Πάνου-Νικολή Τζελέπη, έχει ήδη ταξινομηθεί και αρχειοθετηθεί.

Στα Α.Ν.Α. βρίσκονται επίσης κατατεθειμένα αρχεία καθηγητών των Σχολών Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και του Α.Π.Θ., όπως των Αλέξανδρου Νικολούδη, Εμμανουήλ Κριεζή, Ιωάννη Δεσποτόπουλου, Σόλωνος Κυδωνιάτη, Κυπριανού Μπίρη, Γεώργιου Σκιαδαρέση, Ιωάννη Λιάπη, Αλέκου Ζάννου, Αναστασίας Τζάκου, Δημήτρη Φατούρου και Μάξιμου Χρυσομαλλίδη. Ιδιαίτερη προσφορά αποτελεί επίσης το αρχείο του καθηγητή της Αρχιτεκτονικής και μεγάλου δασκάλου, Δημήτρη Πικιώνη

Στα Α.Ν.Α. έχουν επίσης παραχωρηθεί αρχεία και συλλογές σημαντικών νεοελλήνων αρχιτεκτόνων είτε από δωρεά είτε με τη μορφή χρησιδανείου (λ.χ. από το Ε.Λ.Ι.Α.). Το αρχείο των σχεδίων των "Ξενία" που είναι έργα του Άρη Κωσταντινίδη αποτελεί πολύτιμη προσφορά του Ε.Ο.Τ.

Στα πλαίσια των ενδιαφερόντων τους, τα Α.Ν.Α. πραγματοποιούν εκθέσεις και επιμελούνται εκδόσεις, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με ανάλογα ιδρύματα και φορείς, με τους οποίους επιθυμούν και ελπίζουν να βρίσκονται σε στενή επαφή, ώστε να δημιουργηθεί ένας σημαντικός πυρήνας μελέτης και έρευνας της Νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας.


16/10/08

Στα ράφια μας

16/10/08 0


τίτλος: ΒιοΚλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων

συγγραφέας: Τσίπηρας Κ.
εκδότης: Π Systems
έτος έκδοσης: 2000


κωδικός βιβλίου στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Κρήτης: 721.0467 Τ -(001948)


Περίληψη:

Θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις για τον σχεδιασμό κτηρίων με βάση το κλίμα, την ηλιακή γεωμετρία, την θερμική άνεση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ποιότητα ζωής.

Περιχόμενα:

- Ηλιακή Γεωμετρία
- Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική
- Οδηγίες για τον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό Κτιρίων:
Μελέτη του Βιο-κλίματος
Μελέτη της Θερμικής Άνεσης
Βιο-Ηλιασμός
Βιο-Σκιασμός
Βιο-Θέρμανση
Βιο-Φωτισμός
Βιο-Δροσισμός
- Γεο-Βιολογική Μελέτη
- Μελέτη Οικολογικής Δόμησης του Κτιρίου
- Παραδείγματα


15/10/08

Ασύρματη επικοινωνία με τις λάμπες φωτισμού...

15/10/08 0

πηγή: flash.gr

Οι κοινές και σχεδόν περιφρονημένες οικιακές λάμπες μπορεί σύντομα να πάρουν την εκδίκησή τους και να ξαναέρθουν στο προσκήνιο. Αντί απλώς να διώχνουν το σκοτάδι με το φως τους, θα συνδέουν ασύρματα τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το τηλέφωνο με το Ίντερνετ!

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα τα τηλεκοντρόλ χρησιμοποιούν υπέρυθρο φως για να επικοινωνήσουν με το DVD και την τηλεόραση στο σαλόνι σας, θα μπορούσαν οι λάμπες στο ταβάνι και τα πορτατίφ να μετατραπούν σε σημεία ασύρματης πρόσβασης, τα οποία θα επιτρέπουν στον κάτοικο του σπιτιού να συνδέεται στο Ίντερνετ από σχεδόν οποιοδήποτε σημείο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Με λίγα λόγια, θα υπάρχει δίκτυο και πρόσβαση σε αυτό, οπουδήποτε υπάρχει φως! Οι κατάλληλες λάμπες για αυτό το σκοπό είναι οι λάμπες διαρκείας και χαμηλής ενέργειας LED.

Σήμερα οι πιο κοινές τεχνολογίες ασύρματων δικτύων βασίζονται στις ραδιοσυχνότητες, οι οποίες όμως συχνά φράζουν από την πολλή κίνηση και επιβραδύνουν την επικοινωνία τόσο περισσότερο όσο περισσότεροι χρήστες Ίντερνετ και οι συσκευές τους καταλαμβάνουν το ίδιο εύρος ζώνης.

Όμως η πληροφορία που μεταφέρει το φως, θα υπερπηδά το παραπάνω πρόβλημα φθάνοντας άμεσα στους χρήστες είτε μέσω μιας στενής ακτίνας λέιζερ, είτε μέσω λαμπών που λάμπουν σε μια ευρεία περιοχή. Η πληροφορία θα ταξιδεύει αρχικά από έναν ασύρματο δρομολογητή (router) μέσω της γραμμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε οποιαδήποτε λάμπα LED του σπιτιού ή του γραφείου, η οποία στη συνέχεια, με τρόπο αόρατο για το ανθρώπινο μάτι, θα μεταφέρει τα δεδομένα σε έναν κομπιούτερ, ένα τηλέφωνο ή άλλη συσκευή.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι η αυξημένη ασφάλεια, επειδή το φως δεν μπορεί να περάσει μέσα από τους τοίχους κι έτσι ένα ασύρματο δίκτυο χτισμένο πάνω στο φως, θα περιορίζεται σε κάθε ξεχωριστό δωμάτιο. Οι υποψήφιοι κακόβουλοι ωτακουστές θα πρέπει να συλλάβουν το φως που βγαίνει από τα παράθυρά για να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει πειραματικά πρωτότυπα του νέου συστήματος. Ένα πρακτικό πρόβλημα για την ευρεία υλοποίηση της νέας τεχνολογίας είναι το οικονομικό, επειδή οι λάμπες LED έχουν μεν εφαρμογή από τις οθόνες των υπολογιστών μέχρι τα φανάρια στις διασταυρώσεις των δρόμων, αλλά έχουν μεγαλύτερη δυσκολία διείσδυσης στα νοικοκυριά λόγω του αυξημένου κόστους τους. Όμως στην πραγματικότητα είναι φθηνότερες γιατί μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 50.000 ώρες έναντι 1.000 ωρών της κοινής λάμπας πυράκτωσης, ενώ επιπλέον οι λάμπες LED καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως την επόμενη δεκαετία αναμένεται πτώση των λιανικών τιμών τους, καθώς αυξάνεται η χρήση και η ζήτησή τους.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες εφαρμογές μέσα και έξω από το σπίτι ή το γραφείο, π.χ. να συνδέσει ασύρματα τα πάντα από τηλεοράσεις και θερμοστάτες μέχρι τα αυτοκίνητα στο δρόμο μεταξύ τους, γι' αυτό άλλωστε η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης αρκετές μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών ενδιαφέρονται για τη νέα τεχνολογία.

Το αμερικανικό National Science Foundation χρηματοδότησε με 18,5 εκατ. δολ. τα πανεπιστήμια της Βοστώνης και του Νέο Μεξικό, καθώς και το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσελάερ, για την έρευνα για την ανάπτυξη, μέσα στην επόμενη πενταετία, της νέας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας.


13/10/08

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

13/10/08 0


Αφιέρωμα στο ένθετο της Εφημερίδας Καθημερινής "Επτά Ημέρες" (04-01-2998) στην
Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων



Περιεχόμενα:



Τεχνολογία – Θ.Π. Τάσιου


Μηχανολογικές κατασκευές - Θ.Π. Τάσιου


Οργανωμένα δίκτυα τηλεπικοινωνίας – Πολυκράτη Στ.


Τεχνολογία μετάλλου – Κ.Γ. Τσάιμου


Αρχαία ναυπηγική – Τζάλα Χ.


Οι αρχαίοι νεώσοικοι – Blackman D.


Αρχαία ελληνικά αυτόματα – Καλλιγερόπουλου Δ.


Εγκαταστάσεις υγιεινής – Παλύβου Κλ.


Εκπληκτικά συστήματα ύδρευσης – Βαβλιάκη Ελ.


Ατομικός οπλισμός – Π.Β. Φάκλαρη


Δρυτόμοι και ξυλουργοί – Κοκκίνη Στ.


Είματα ευποίητα – Τζαχίλη Ι.


Τα αστρονομικά όργανα – Μ.Κ. Παπαθανασίου


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – Ν.Α. Οικονόμου


Ιατρική τεχνολογία – Σ.Γ. Μαρκέτου


Προηγμένη μεταλλοτεχνία – Ε.Α. Βαρέλλα


Έλεγχος ποιότητας προϊόντων – Βαρουφάκη Γ.


Αμαξήλατη επικοινωνία – Γ.Α.Πίκουλα



το πλήρες άρθρο...

9/10/08

Αρχιτεκτονικά Θέματα Νο 42

9/10/08 0





Περιεχόμενα

Επικαιρότητα:

Ο Βαλσαμάκης ακαδημαϊκός, Δ. Φιλιππίδης

Νέο Μουσείο και ουτοπικός συντηρητισμός,
Δ. Φιλιππίδης

ΒURΝ, Δ. Φιλιππίδης


Εκδοχές του μοντέρνου. Το 4° Doconomo,
Δ.Α. Φατούρος

Η ιστορία ως στοχασμός. Γιώργος Λάββας, 1935-2006,
Α. Γιακουμακάτος

16 Βραβεία αρχιτεκτονικής Aga Khan για το 2007

Εκθέσεις:

Οι δημιουργοί και η κριτική. Τρεις εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Α. Γιακουμακάτος


169-60-42, Δ. Φιλιππίδης


Έκθεση των MVRDV στο Μουσείο Μπενάκη, Σ. Γυφτόπουλος


Η ελληνική αρχιτεκτονική στό Δουβλίνο,
Π. Τουρνικιώτης

Το έργο του Richard Rogers στο κέντρο Pompidou,
Ν. Καλογεράς

Μargherita Spiluttini. Αυστριακός άτλας,
Αrchitekturzentrum, Βιέννη

Υβριδικά τοπία, Cite Universitaire, Fondation Hellenique, Παρίσι


ΒΙΒΛΙΑ:


Επιτεύγματα και απογοητεύσεις μιας πραγματικά ηρωικής εποχής, Σ. Κονταράτος

Αφετηρίες αρχιτεκτονικής συνείδησης, Γ. Πεπονής


Γράμμα σε έναν έμπειρο αρχιτέκτονα,
Η. Κωνσταντόπουλος

Η κατασκευή του ορίζοντα, Η. Κωνσταντόπουλος

Ελάχιστη γραφή και αστική μνήμη, Α. Γιακουμακάτος

Προσήλωση στη γεωμετρικότητα, Α. Κωτσιόπουλος


Η κοσμοπολίτικη αρχιτεκτονική της Αθήνας,
Π. Τουρνικιώτης

Αρχιτεκτονική και γλυπτική, Α.Ν. Τομπάζης

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ


Φως, ώς άυλες γέφυρες, Ν. Καρανδεινού

Νέες τεχνολογίες και αρχιτεκτονική. Βιολογικό πλαστικό, αρχιτέκτονες Π. Πιερής και Σ. Πιερή


ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ


ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:
ΑLVARO SIZA
AXEL SCHULTES
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ


Ευρωπαίοι αρχιτέκτονες. Αlvaro Siza, Axel Schultes,
Αλέξανδρος Τομπάζης, Α. Γιακουμακάτος

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Serralves, Πόρτο, Πορτογαλία, 1991-99, αρχιτέκτων Α. Siza


Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης τής Γαλικίας, Santiago de Compostela, Ισπανία, 1988-93, αρχιτέκτων Α. Siza

Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Ibere Camargo, Porto Alegre, Βραζιλία, 1998-2005, αρχιτέκτων Α. Siza

Σχολή Δημοσιογραφίας, Πανεπιστήμιο Santiago de Compostela, Ισπανία, 1993, αρχιτέκτων Α. Siza

Η ελαφρότητα τής πέτρας, Α. Schultes


Κτίριο γραφείων στη Leipzigerplatz, Βερολίνο, 2000, αρχιτέκτονες Α. Schultes και C. Frank.

Κρεματόριο Baumschulenweg στο Treptow, Βερολίνο, 2000, Α.Schultes και C. Frank

Νέο κτίριο της Καγκελαρίας, Βερολίνο, 2001,
αρχιτέκτονες Α.Schultes και C. Frank

Μουσείο Τέχνης, Βόννη, 1985-1992, αρχιτέκτονες Α.Schultes και C. Frank


Εκκλησία Αγίας Τριάδας, Fatima, Πορτογαλία, Μελετητική-Γραφείο Μελετών Α.Ν. Τομπάζη

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Το φευγαλέο και το ευρηματικό στη μαζική κατοικία,
Α. Γιακουμακάτος

Η χειραφέτηση της πολυκατοικίας, Α Τέλλιος


Συγκρότημα κατοικιών «VM Ηουses» στην Κοπεγχάγη, αρχιτέκτονες ΡLOT = BIG + JDS

Πολυκατοικία στο Clichy la Garenne, Παρίσι,
αρχιτέκτων Μ.Fuksas

Συγκρότημα πολυκατοικιών «Hooikade Housing» στο Delft, Ολλανδία, Κ.Christiaanse

Συγκρότημα κοινωνικής στέγασης στην Izola, Σλοβενία,
αρχιτέκτονες Ofis

Συγκρότημα 650 κατοικιών στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία,
αρχιτέκτονες Οfis

Συγκρότημα κατοικιών «Loloma 5» στο Scottsdale, Αριζόνα, ΗΠΑ, αρχιτέκτων W. Bruder

Συγκρότημα κατοικιών «Kajplats 01» στο Malmo, Σουηδία, αρχιτέκτων G. Wingardh


Συγκρότημα κατοικιών Rokko Housing Ι, II, III στο Kobe, Ιαπωνία, αρχιτέκτων Τ.Ando

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Μουσείο παραδοσιακών επαγγελμάτων και περιβαλλοντικής ενημέρωσης στη Στυμφαλία,
αρχιτέκτονες Λ. Γαλατά, Δ. Ησαΐας και Τ.Παπαϊωάννου

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα, αρχιτέκτων Γ. Αίσωπος


Κτίριο παραγωγικών διαδικασιών χαμηλής όχλησης στον Γέρακα, αρχιτέκτονες Μελετητική-Γραφείο Μελετών Α.Ν. Τομπάζη

Εμπορικό κέντρο και κτίριο γραφείων στη Θεσσαλονίκη, αρχιτέκτων Ν. Γεωργίου

Κτίριο γραφείων των εκδόσεων «Μεταίχμιο»,
αρχιτέκτων Μ. Άναστασάκης

Σταθμός Η.Σ.Α.Π. «Καλλιθέα», 2002, αρχιτέκτονες Α66 Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής/ Σ. Άντωνακάκη, Δ. Άντωνακάκης και Ε. Κουμαριανού

Υπόστεγο πρωτοελλαδικού νεκροταφείου στη θέση Τσέπι στον Μαραθώνα, αρχιτέκτων Δ. Λεβέντης


Οινοποιείο στο Μαρκόπουλο, αρχιτέκτονες
Ε. Σταυροπούλου, Γ. Σκούρτης καί Δ. Γκλιάτης

Κέντρο φιλοξενίας αποφυλακισμένων μητέρων,
αρχιτέκτονες Μ. Βλαχιώτη καί Γ. Βλαχιώτης

Βρεφονηπιακός σταθμός στον Δήμο Αχαρνών Αττικής,
αρχιτέκτων Σ. Ρογκάν

Β δημοτικό σχολείο Αγίου Αθανασίου, Λεμεσός,
αρχιτέκτων Θ. Δαυίδ

Κλειστό αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη
Λεμεσό, αρχιτέκτονες Θ. Δαυίδ/Kal Engineering

Νέο στάδιο γυμναστικού συλλόγου «Τα Παγκύπρια» στη Λευκωσία, αρχιτέκτονες Θ. Δαυίδ/Kal Engineering


Αθλητική εστία γυμναστικού συλλόγου «Τα Παγκύπρια», Λευκωσία, αρχιτέκτων Θ. Δαυίδ


Ολυμπιακό μέγαρο και πάρκο στη Λευκωσία, αρχιτέκτονες Ε. Σεργίδου καί Β. Πασιουρτίδης

2/10/08

Πανδέκτης

2/10/08 0


Ο δικτυακός τόπος Πανδέκτης περιλαμβάνει σημαντικές ψηφιακές συλλογές της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Πρόκειται για συλλογές
του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών, και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, που ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Οι συλλογές περιέχουν πληροφορίες για την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Αναλυτικά στον Πανδέκτη περιλαμβάνονται οι ακόλουθες συλλογές:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ KAI ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ
 
◄Design by Pocket